Mijn R4 en ik deel 3

Dinsdag 22 september 2015

Mijn Renault 4 en ik

Mijn R4 verhaal begint met jeugdherinneringen omdat we thuis  een R4 hadden. Auto’s speelden sowieso een belangrijke rol vroeger. Mijn vader tekende auto’s, mijn ooms hebben klassiekers en we gingen regelmatig na de historische Grand Prix op Zandvoort.

Echter op de een of andere manier is mijn passie niet bij robuuste kracht of snelheid uitgekomen, maar bij de in mijn ogen  prachtige Renault 4 F4! Ik wist dat ik er ooit 1 zou rijden…

10 jaar geleden, tijdens een reis naar Spanje die ik combineerde met werken kwam ik ze tegen! Ik kon mijn ogen niet geloven. Rijdend, of eenzaam met een lekke band bij mensen in de schuur.

Ik heb mijn kans gepakt en heb er 1 gekocht  met een lekke band en een deuk in de linker deur. Ik heb er uiteindelijk in Spanje al  30.000 km mee geknort: door de sinaasappelvelden als seizoensarbeider, over de bergen naar  zee en met mijn drumstel achterin na concerten met een bandje. Enorm genoten en besloten dat ik hem mee zou nemen terug naar Nederland.

Zo gezegd zo gedaan!  Het was echter tijd voor nog een droom: met een door vrienden en kennissen beschilderde auto door Europa rijden. De deur had ik inmiddels vervangen en nog wat kleine dingen opgeknapt. 3 dagen voor de reis stelde iemand zijn garage beschikbaar.

De 6 daagse terugreis was fantastisch. De foto is bij het meer van Annecy genomen.

Thuis heb ik de kaart van Europa op het dak geschilderd (want die was voor de reis niet af geschilderd) met de route die ik gereden had.

Mijn eerste ontmoeting met de club zag er volgens mij uit zoals op de foto, toen ik terug van een ochtend surfen op Bussloo de clubbarbeque bezocht.

Ik heb de Renault 4 eigenlijk al die tijd dagelijks gebruikt. Bij aanschaf had ik direct besloten dat ik de auto zelf wilde leren onderhouden. Ook  al kon ik toen de carburateur nog niet van de ontsteking onderscheiden. Vlak na aanschaf vloog, bij elke bocht naar rechts, de uitlaat van de eerste uitlaatbocht. Met de nodige herrie tot gevolg. Het heeft even geduurd voordat ik door had hoe strak je die klem kon aandraaien.

Vanuit Deventer, mijn woonplaats, is het niet ver naar Loenen en ik was al snel regelmatig te vinden in het magazijn. Via Lambert had ik al snel gereedschap in mijn handen en sindsdien is er een wereld voor mij open gegaan.

Als coördinator van het Club magazijn probeer ik met het magazijnteam deze unieke onderdelen voorraad levendig te houden en aan te bieden aan de leden. De afgelopen 5 jaar is er veel gebeurd en ik hoop nog een goede bijdrage te kunnen leveren aan  mooie dingen bij het magazijn voor de R4 Club leden en, wat niet altijd iedereen beseft, MET R4 leden.

Groet,

Maarten Brinkman
Coordinator R4 clubmagazijn